Heb ik een smart tv nodig?
Een smart tv biedt enorm gemak bij het bekijken van films en series. Alles wat je nodig hebt, is direct toegankelijk via één gebruiksvriendelijk hoofdmenu. Met de afstandsbediening ga je eenvoudig naar je favoriete apps en streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Prime Video. Zo hoef je geen aparte apparaten zoals een Chromecast aan te sluiten, wat tijd en moeite bespaart.
Directe toegang tot online content: Met een smart tv heb je toegang tot een breed Assortiment aan apps voor streaming, nieuws, en meer.
Minder apparaten nodig: Je hebt geen extra streamings apparaten nodig, alles werkt direct vanaf je tv.
Houd er rekening mee dat een smart tv regelmatig moet worden geüpdatet om de nieuwste functies en apps te blijven ondersteunen. Hoewel sommige apps na verloop van tijd niet meer beschikbaar kunnen zijn, gaat een smart tv vaak langer mee dan bijvoorbeeld een smartphone.
Wat is de belangrijkste functie van een smart tv?
De belangrijkste functie van een smart tv is het bieden van directe toegang tot online content. Met een smart tv maak je eenvoudig verbinding met het internet, zodat je op elk moment je favoriete films, series en shows kunt streamen via populaire diensten zoals Netflix, Disney+ en Prime Video. In tegenstelling tot traditionele televisies, die alleen werken met kabelproviders zoals Ziggo of KPN, geeft een smart tv je de vrijheid om meer te doen dan alleen kabel tv kijken. Alles wat je nodig hebt, is toegankelijk vanuit één menu, zonder dat je hoeft te schakelen tussen verschillende apparaten.
Een smart tv biedt nog veel meer. Je kunt toegang krijgen tot muziek, nieuws, sociale media en zelfs kleine games. Hierdoor wordt je tv een alles-in-één apparaat voor al je mediabehoeften. Sommige smart tv's, zoals die met Google TV van merken als TCL, Philips en Sony, hebben zelfs een ingebouwde spraakassistent. Met spraakopdrachten kun je eenvoudig je tv bedienen, zenders wisselen, het volume aanpassen of vragen stellen zoals: "Hey Google, wat voor geluid maakt een olifant?"
Een smart tv biedt dus meer dan alleen traditionele tv zenders; het geeft je toegang tot een breed assortiment aan online content en diensten, allemaal in één apparaat. Hierdoor wordt het de centrale hub voor al je entertainment behoeften.
Besturingssystemen voor smart tv's
Zoals we eerder hebben vermeld, gebruiken tv's verschillende besturingssystemen. Hier is een kort overzicht met uitleg over de verschillende besturingssystemen:
Tizen (Samsung): Tizen is het besturingssysteem dat door Samsung is ontwikkeld en wordt gebruikt op al hun tv's. Het staat bekend om zijn snelle en gebruiksvriendelijke uiterlijk, met een overzichtelijk hoofdmenu dat toegang biedt tot populaire apps zoals Netflix, Disney+ en YouTube op één plek. Tizen heeft ook een eigen app store. Hoewel het aanbod in hun app store wat beperkter kan zijn, staan de gebruikelijke apps er wel op.
webOS (LG):LG gebruikt webOS op hun smart tv's. Dit besturingssysteem staat bekend om zijn minimalistische ontwerp, dat de navigatie eenvoudig maakt. Dit komt door hun afstandsbediening, genaamd de Magic Remote. Deze afstandsbediening laat een cursor op het scherm zien waarmee je door beweging van de afstandsbediening kunt klikken op de programma's. webOS heeft ook AirPlay, waarmee je vanaf je Apple-producten het beeld kunt streamen naar de tv.
Google TV/Android TV (Sony, Philips, TCL): Google TV, de opvolger van Android TV, wordt gebruikt door merken zoals Sony, Philips en TCL. Dit besturingssysteem biedt toegang tot de Google Play Store, wat een enorm aanbod van apps en spelletjes biedt. Dankzij de ingebouwde Chromecast kun je ook moeiteloos alles streamen vanaf je telefoon.
Saphi (Philips): Saphi is het eigen besturingssysteem van Philips, ontworpen voor een eenvoudige gebruikerservaring met makkelijke toegang tot populaire apps zoals Netflix, YouTube en Prime. Het is gericht op eenvoud. Het is een goede keuze voor gebruikers die niet al te veel geavanceerde functies nodig hebben en snel toegang willen tot hun favoriete streamingdiensten.